Kan of mag ik verhuren?

Er wordt gesproken van hospita verhuur wanneer iemand een kamer in zijn of haar eigen woning verhuurt. Op deze pagina vindt u alle nodige informatie om te bepalen of uw woning en situatie geschikt is voor hospita verhuur.

Naast de handige up-to-date documenten die hier gratis te vinden zijn, kunt u een hoop voordeel halen uit de veelzijdige tips en adviezen.
Dit alles met doel om u op gang te helpen met het zelfstandig verhuren van uw kamer.

Doe de check

Stap 1. Woning

Of u nou zelfstandig woont of met uw gezin, in de meeste gevallen zal iedereen met een extra kamer deze kunnen verhuren. Er zijn echter wel enkele richtlijnen. Hieronder vindt u de meest belangrijke regels en richtlijnen met betrekking tot hospita verhuur en goed verhuurderschap.

Slaapkamer

Om een leefbare ruimte aan te kunnen bieden zal de kamer minimaal 10m2 oppervlakte moeten hebben. Dit kunt u als richtlijn aanhouden als minimale eis voor een degelijke kamer onder een goed verhuurderschap.

Huurwoning

Wanneer er sprake is van een huurwoning geeft het huurcontract vaak al inzicht op de toegestane regels omtrent onderverhuur. Is het niet toegestaan of staat er niks over onderverhuur in het huurcontract vermeldt, dan wordt aangeraden om bij de huiseigenaar toestemming te vragen.

Voorzieningen

Het delen van een badkamer, keuken OF een toilet, is van essentieel belang. Dit is een wettelijke eis waar zeker aan voldaan moet worden om te spreken van hospita verhuur.

Stap 2.
Regel- en wetgeving

De overheid heeft een aantal bijzondere regels opgesteld voor hospita verhuur. Een uitgebreide versie vindt u op de website van de belastingdienst en overheid.

Proeftijd

Een van de voordelen van hospita verhuur is dat het huurcontract voor beide partijen zonder reden of verklaring binnen de eerste 9 maanden kan worden opgezegd. Dit wordt gezien als proeftijd. Wel geldt er voor de verhuurder een opzegtermijn van minimaal 3 maanden.

Belastingvrij

Voor 2020 is vastgesteld dat huurinkomsten tot een bovengrens van €5.506 per jaar worden vrijgesteld van inkomstenbelasting. Wordt deze grens overschreden dan vallen de inkomsten uit verhuur in Box 3. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.

Huurtoeslag

Zorg dat de huurovereenkomst binnen 4 weken wordt doorgegeven aan de belastingdienst. Hiermee voorkomt u dat de huurder wordt gezien als toeslagpartner en zo uw huidige huurtoeslag kan beïnvloeden.

3. De huurder

Om de ideale huurder te vinden kunt u de volgende meest voorkomende punten voor uzelf uitwerken. Op deze manier heeft u invulling voor uw advertentie zoals de omschrijving, regels en huurder voorkeuren.

Interactie

In hoeverre heeft u behoefte aan interactie en sociaal contact met de huurder? Is een groet op de gang voldoende of zoekt u een huurder die ook graag s'avonds op de bank een praatje doet of waarmee u samen in de keuken staat? Neem dit mee in uw voorkeur bij het vinden van een huurder.

Leefritme

U zult er goed aan doen een huurder te vinden met een leefritme dat weinig afwijkt van dat van u. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eet, slaap, studie en werk patroon.


Huisregels

Helderheid in afspraken is onmisbaar voor een goede verloop van de verhuur, bij voorkeur ook vastgelegd in de huurovereenkomst. u kunt hierbij denken aan; Gebruik van de badkamer en keuken. Stilte momenten. Bezoek/logges.
Betrek deze voorwaarden bij de advertentie om zo de juiste huurder te bereiken.

4. Tips

De volgende praktische tips maken het zo comfortabel mogelijk voor u en de huurder.

Ook verhuren?

Ik wil verhuren