Hospes in Renkum aan het woord

28 juli 2020

“Ik heb het altijd getroffen met mijn huurders” vertelt hospes Janssen.

Ruim 2 jaar geleden begon het allemaal. “Waarom verhuur je niet gewoon een kamer aan een student?” waren toen de woorden van zijn broer. Hospes Janssen was er, zoals velen, sceptisch over. “Ik neem toch geen wild vreemde in huis?” Zijn broer vertelde dat hij dit in zijn jongere jaren ook had gedaan en hele mooie ervaringen had. Janssen wilde het een kans geven. “Nadat ik alleen achterbleef in mijn woning, vond ik het zonde om de kamer ongebruikt achter te laten. Ik weet hoe hoog de kamernood is voor de Wageningen University of Research (WUR) studenten. Daarnaast kan alleen wonen soms zo saai zijn”

Niet direct een match

Meneer Janssen heeft het geprobeerd met een wat oudere doelgroep huurders, maar al gauw pakte dat niet zoals gewenst uit. Dit waren meestal 40+ gepromoveerde PHD’ers die voor onderzoek tijdelijk hier in de omgeving moesten zijn. “Ik dacht hiermee als hospes gelijkgestemde volwassene in huis te nemen, waarmee ik zo nu en dan eens kon filosoferen of interessante gesprekken mee kon voeren. Dat is simpeler gezegd dan gedaan. Ze zijn niet flexibel en nemen meestal een flinke bagage mee.”


Huurder moet zich ook thuis voelen

Al gauw kwam hospes Janssen erachter wat voor huurders hij graag in huis neemt. Enige eis is een jonge mannelijke WUR student. “Van deur tot deur is het 30 minuten fietsen naar de WUR en die jonge lui doen dat moeiteloos." Elke ochtend legt Janssen een banaantje op de fiets klaar zodat ze een goeie start van de dag hebben. “Voor de huurder is het belangrijk dat hij zich thuis en comfortabel voelt.” Huisregels? “Niet echt eigenlijk, ik heb het nu gewoon echt getroffen met de huurders. Koken doen wij bijvoorbeeld zelfstandig, maar soms kook ik of hij en eten we samen. Ik had een huurder die graag ging vissen. Bij een mooie vangst nam hij het mee, maakte het schoon en hadden we samen een heerlijke maaltijd. Soms zitten ze ook rustig in de serre omringd met stapels papieren in een volledige focus bezig met een schoolproject. Die energie vind ik geweldig. Ik heb jaren kunst gemaakt, dus die toegave snap ik volledig”. Janssen neemt graag de huurder erop uit als hij wat van de omgeving wilt zien. Renkum en omgeving heeft veel prachtige bezienswaardigheden en met de auto is dit veel makkelijker te verkennen. "Volgende week trekt een nieuwe huurder in. Daar kijk ik naar uit."


Oplossing voor een maatschappelijk probleem

De huurders van hospes Janssen zijn er meestal voor 6 tot 12 maanden. Niet te kort, maar ook niet te lang. “Er komt wel wat papierwerk bij kijken, dat is het enige waar ik dan tegenop kijk. Maar goed, is papierwerk anders wel leuk?” Financieel gezien heeft Janssen het niet nodig. Als hospes een oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem is veel waardevoller. Op deze manier worden ruimtes optimaal benut. Er worden geen studentencomplexen bij gebouwd en de huurprijzen zijn niet toren hoog.


Onwetendheid voor velen

Volgens Janssen is het voor veel particulieren onwetendheid. Dat vind hij jammer, want er zijn genoeg leeftijdsgenoten met een paar ongebruikte kamers in huis. Zij weten niet dat dit überhaupt mag of een oplossing kan zijn voor hun situatie. “Dat het op deze manier wordt aangepakt is een mooi initiatief. Ik weet zeker dat er belangstelling voor is”. Zodra het ter sprake komt zijn er al gauw misvattingen over de huurders. Het beeld van een losbandig student wordt dan geschetst. Maar de kans is klein dat je zo een huurder als hospita of hospes in huis krijgt. Studenten die graag in een druk studentenhuis zitten zijn niet dezelfde studenten die een hospitakamer huren. Een ander misvatting is dat particulieren denken dat er extra belasting betaalt moet worden of dat het invloed heeft op de AOW. Ook dat is niet waar. Professioneel ondersteuning is daarom cruciaal om de juiste kennis over te brengen.

Kamernood Wageningen en omgeving

Ondanks COVID-19 blijft de tekort van kamers in Wageningen en omgeving aannemen. Honderden studenten die het schooljaar 2020-2021 ingaan geven op o.a. social media aan dringend opzoek te zijn naar een kamer. Exacte cijfers voor dit schooljaar zijn nog niet bekend, maar de vraag blijft enorm. Daarnaast bestaat gemeente Renkum voor ruim 30% uit eenpersoonshuishoudens, waarvan de helft 65+ is. Grootste deel van deze groep woont onderbezet. Dat zijn honderden hospessen en hospita's in de Gemeente Renkum die kansen mislopen.

*Janssen is een fictieve naam

Weten of u kunt en mag verhuren?

Doe de check